Noorderparkbad wint de Gouden A.A.P.

Het Noorderparkbad heeft twee maal de Gouden A.A.P. in de wacht gesleept. Zowel voor de publieks- als voor de vakjuryprijs was men unaniem gestemd; "het Noorderparkbad is een juweel voor de stad en precies wat Amsterdam Noord nodig heeft".

Lees hieronder het officiële persbericht.  

 

Amsterdam, 13 mei 2016

NOORDERPAKBAD UNANIEME WINNAAR AMSTERDAMSE ARCHITECTUUR PRIJS 2016

Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord behoefte aan heeft”.

Publieksjury: “Het Noorderparkbad is een sieraad voor de stad”.

De winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2016 zijn de Architekten Cie. en de Gemeente Amsterdam, respectievelijk de architect en de opdrachtgever van het Noorderparkbad in Amsterdam Noord.

Sinds vorig jaar kent de A.A.P. naast de vakjury ook een publieksjury. De uitslag dit jaar blijkt unaniem en overtuigend: beiden jury's hebben gekozen voor het Noorderparkbad.

Dit is vrijdagavond 13 mei bekend gemaakt tijdens het Architectenbal in het W Hotel in Amsterdam. Maar liefst twee keer mochten de winnaars naar voren komen om de gouden medailles in ontvangst te nemen uit handen van de winnaars van vorig jaar (VvO Klussen op de Klarenstraat voor het project Klussen op de Klarenstraat als winnaar van de vakprijs en Artis directeur Haig Balian voor het Artisplein als winnaar van de publieksprijs).

A.A.P.
De Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.) is een initiatief van Architectuurcentrum Amsterdam, en is nadrukkelijk een prijs voor architect én opdrachtgever. De A.A.P. 2016 wordt uitgereikt aan het gebouw dat volgens een jury als beste wordt gezien van alle bouwprojecten die in 2015 binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam zijn opgeleverd. Op de website van Architectuurcentrum Amsterdam zijn de tien genomineerden te vinden van de A.A.P. 2016.

Vak- en publieksjury
De vakjury bestond dit jaar uit Madeleine Maaskant (Directeur Academie van Bouwkunst Amsterdam), architect Bart Reuser (NEXT Architects) en architectuurhistoricus Marieke Berkers (o.a. gastdocent Academie van Bouwkunst en Gerrit Rietveld Academie) heeft de keuze laten vallen op tien projecten. De Amsterdamse publieksjury bestond uit huisarts Tom Matthews, gepensioneerd universitair docent didactiek van de bèta-wetenschappen Rien van Krieken en webredacteur bij de Nederlandse Vereniging van Banken Olivier Bolluijt.

Uit het vakjuryrapport:
Het Noorderparkbad van de Architekten Cie. is een nieuw zwembad dat het oude Floraparkbad vervangt. Het bad is een ontmoetingsplek voor nieuwe en oude 'Noordelingen' met binnen- en buitenbaden, een glijbaan en een horecagelegenheid voor de hele buurt. De jury heeft veel respect voor het meest duurzame zwembad van Nederland dat in opdracht van de Gemeente Amsterdam is gebouwd. De gevels zijn eigentijds vormgegeven terwijl het metselwerk ook verwijst naar de stijl van de Amsterdamse School in de omliggende buurt. De hemelwaterafvoer is op een bijzondere manier verwerkt in een metalen gordijn dat als een 'voile' om het bad is gedrapeerd. Binnen valt de transparantie, het materiaalgebruik en de prettige atmosfeer op. Het daglicht valt zelfs de kleedkamers binnen, en verbindt binnen en buiten met elkaar. Door verlaagde plafonds en een houten constructie is ook de akoestiek aangenaam en de jury is van mening dat het bad exemplarisch is voor de enorme ontwikkeling die Amsterdam Noord doormaakt.

Uit het publieksjuryrapport:
Een verrassend gebouw, ovaal golvend en helemaal opgenomen in het parklandschap eromheen. Een ingenieus regengordijn van gebreid staal zorgt ervoor dat hemelwater gerecycled kan worden in het bad en het gordijn breekt de gevel. Bij vorst wordt het een wit gordijn. Veel zonnepanelen maken het gebouw tot het duurzaamste van Nederland en dat wil wat zeggen voor een altijd warm zwembad. Binnen is het verrassend licht, ook in de kleedkamer ruimtes. De drie hallen zijn verschillend van hoogte. Het tegelwerk is verrassend. Overal mooie patronen in twee kleuren. Ook buiten is het metselwerk origineel: de naam Noorderpakbad is in baksteen in de gevel verwerkt. Het is een sieraad voor de stad dat aan alle criteria van de publieksjury voor het beste gebouw van 2015 voldoet. Het Noorderparkbad verdient de publieksprijs.

Project: