Kalvertoren verder als Kalverpassage

De Kalvertoren, het iconische winkelcentrum waar de meesten van ons, of je nu in Amsterdam woont of in Groningen, mee zijn opgegroeid. De toren werd gebouwd in het eerste deel van de jaren negentig. Je had er de V&D en een O’Neill-boetiek, een winkel van Guess en de HEMA. Al een paar jaar nam de leegstand toe. Het idee van winkelgalerijen over drie verdiepingen sloeg niet aan bij het luie Nederlandse winkelpubliek. In de nieuwe Kalverpassage zijn de vloeren straks groots en ruim opgezet. Grootsheid zit er ook in de afwerking.

De nieuwe puien zijn vervaardigd uit tombak, het glanzende ‘stuivermetaal’ dat een prachtige vintage en tegelijk chique look geeft. Natuurstenen pilaren en vloeren verhogen de beleving nog eens extra. Het plafond is voorzien van led-verlichting en ramen zijn van ontspiegeld glas.

Onlangs heeft modemerk Costes haar winkel op de begane grond van de toren geopend. Eind van het jaar moet de Kalvertoren weer in zijn geheel openen voor het publiek. Door een separate ingang met trap kan Restaurant Blue, dat helemaal bovenin in de toren zit, straks tot laat in de avond openblijven en een spectaculair uitzicht over de stad biedt.

Het originele ontwerp van de Kalvertoren is van Cie-architect Pi de Bruijn, ook de transformatie wordt gedaan door de Architekten Cie. Het pand is aangekocht door de Kroonenberg Groep, bekend van het Gelderlandplein in Amsterdam en De Barones in Breda. Na de opening heeft de Amerikaanse keten Saks Off 5th een prominente plek in de passage.

Leuk detail! De Rasphuispoort die toegang geeft tot de Kalverpassage aan de ingang Heiligeweg is volledig vrijgelegd. Het wordt een echte blikvanger. Tussen alle moderne winkeletalages krijgt ook de historie een prominente plek met dit stukje monument van Hendrik de Keyser uit de 17e eeuw. 

Project: